Jegyzői engedély megszerzése locsolókút fúrásához

locsolókút engedélyA locsolókút engedélyezése 2 lépcsőben történik.

1. A 101/2007. (XII. 23.) KvVM rendelet 3. melléklet kitöltésével és a hozzá tartozó kútszerkezeti rajz, tulajdoni lap, kataszteri helyszínrajz csatolásával kérelmezni kell a jegyzőnél a kútfúrás engedélyezését.

A jegyző saját hatáskörben vagy szakhatóságok bevonásával kiadja a vízjogi létesítési engedélyt.
Az engedély kiadására 21 napja van a jegyzőnek, de ez az adott település nagyságával általában arányos. Kis településen néhány nap, nagyvárosban 60 nap.

Az engedély birtokában lehet megkezdeni a kútfúrást!

2. A kútfúrást követően az építőiparban megszokott használatbavételi engedélyt kell kérni a jegyzőtől. Ugyanazt az adatlapot kell kitölteni, csak itt már a megvalósult adatokkal.

7 gondolat erről: „Jegyzői engedély megszerzése locsolókút fúrásához

 1. Kérdésem volna -hogy a jegyző az engedély kiadása során figyelembe veszi e a szomszédos ingatlanaok érdekeit.Mennyire lehet közel tenni egy kutat a szomszéd ingatlanához?Mi van ha a tallajroskadás miatt kár keletkezik a szomszédos ingatlanban? Kit lehet perbe hivni? a jegyzőt, vagy az épitetőt?

  1. Kedves István!
   Elnézést a késedelmes válaszért, de próbáltam utánajárni a kérdéseknek, és sajnos nem sokra jutottam!
   A saját véleményemet írom!
   Az biztos, hogy a szomszédok érdekeit figyelembe veszik, hiszen többek közt ezért van az engedélyezés.
   A kutat, olyan távolságra lehet elhelyezni a lakóingatlanhoz, hogy abban kár nem keletkezhet.
   Szerintem a jegyzőt is és az építtetőt is, hiszen az építtető, ha az engedélyezett helyen létesítette a kutat, akkor jóhiszeműen járt el, így a felelősség véleményem szerint a jegyzőé, de ezt nem merném, így kijelenteni, így inkább azt mondom, hogy közös.
   A fentiek a saját véleményemet tükrözik, nincs jogi végzettségem! Mindenképpen egy jogászt kellene megkeresni!

   Üdvözlettel, Bányai Péter

 2. Nagyon rég óta volt a budapesti családi házban ásott kút, de be lett temetve. Most felujitanánk, és a betemetésbe fúrt kutat készítenénk, amiből az eredeti 8 méterről jönne a víz szivattyúval a kiskert locsolására. Ehhez kell-e engedély. Tekinthetjük ugy, hogy a régi kutat kitisztijuk, vagy ha azt valóban kitisztinanánk ahhoz szükséges-e engedély. Kell-e valami víjdijat fizetni a régi kutra illetve az uj után. Köszönöm a választ.

  1. Kedves Edit!

   Amennyiben az ásott kútnak volt engedélye a kitisztításhoz ill. a csőkúthoz nem kell engedély! Ha engedélye a réginek nem volt, akkor jegyzői engedély kell!
   Vízdíjat nem kell fizetni egyikre sem!

 3. Kedves Péter!

  Külterületen szeretnénk locsolókutat ásatni, azt szeretném kérdezni, hogy a jegyzői engedély mennyibe kerül és a kútfúrás költségein kívűl milyen költségeket kell még fizetni? Pl. a használatbavételi engedély is pénzbe kerül majd?

 4. Kérdés:
  már meglévő a 60-as években épült kútra mi vonatkozik? (nagy körbetonos klasszikus kút)
  lehet használni vagy engedély kell?

  1. Magánszemélyként, jegyzői engedély birtokában használható!
   Fizetési kötelezettség nincs!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.